Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

  Δυστυχώς εδώ δεν έχω συγκεκριμένες ποσότητες. Πάντα τα κάνω με το μάτι, γιατί ο αριθμός των ντολμάδων εξαρτάται από το μέγεθος και την ποσότητα των αμπελόφυλλων.

  Θα παραθέσω φωτό, όπου θα προσπαθήσω να το κάνω όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται. Πάντως για την ποσότητα που έκανα προχθές όπως φαίνεται και στις φωτό, χρειάστηκα μια γεμάτη κούπα τσαγιού ρύζι καρολίνα και 3 φρέσκα κρεμμυδάκια.  Δείτε παρακάτω λεπτομερώς :

Υλικά
1 γεμάτη κούπα ρύζι καρολίνα
τσιγαρίζοντας τα κρεμμύδια
1 μικρό ξερό κρυμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρευμμυδάκια ψιλοκομμένα
10 κλωναράκια άνιθο ή 2 τσιμπιές δυόσμο
αλάτι - πιπέρι



Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο, σε λίγο προσθέτουμε το ρύζι που το έχουμε πλύνει πρώτα, μετά βάζουμε και το άνιθό με το αλατοπίπερο.

αφού πρόσθεσα το ρύζι και τα μπαχαρικά
Τα αμπελόφυλλα εγώ τα είχα ήδη έτοιμα ζεματισμένα και φυλαγμένα  στην κατάψυξη. Αλλά αν έχετε την πολυτέλεια να τα κάνετε στην εποχή τους και έχετε τα φύλλα φρέσκα, πρέπει πρώτα να τα ζεματίσετε πριν ξεκινήσετε να τυλίγετε.
Αφού η γέμιση ειναι έτοιμη παίρνουμε τα φύλλα ένα ένα προσεκτικά και ξεκινάμε να γεμίζουμε και να τυλίγουμε. Στοιβάζουμε κυκλικά στην κατσαρόλα και όταν τελειώσουν τα υλικά, βάζουμε ένα πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια, τα σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμόνι και τ'αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα περίπου. Ανα διαστήματα να ανοίγετε την κατσαρόλα να ελέγχετε αν έχει ακόμη νερό. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη.


μόλις τελείωσα το τύλιγμα και πριν βάλω το πιάτο για να ξεκινήσει το βράσιμο

Καλή επιτυχία !!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου