Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Φασουλονταβάς - Φασόλια γίγαντες στο φούρνο

Υλικά
500 γρ φασόλια γίγαντες
2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
250 γρ ντομάτα τριμμένη
λίγο πελτέ ντομάτας για να δέσει η σάλτσα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια σ' ένα σκεύος με νερό να φουσκώσουν για όλο το βράδυ.
Την επομένη τα βάζουμε να βράσουν μόνα τους και μετά πετάμε το νερό. Η πρώτη φορά βρασμού ξεκινά με κρύο νερό.
Τη 2η φορά που πάνε για βρασμό μπορούμε να ξεκινήσουμε με ζεστό νερό, ενώ αυτή τη φορά θα βάλουμε και τα καρότα να βράσουν μαζί.
Βράζουμε τα φασόλια μέχρι που να είναι μαλακώσουν. Σε άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με τη ντομάτα,τον πελτέ, τη ρίγανη, το μαϊντανό, το σκόρδο,το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα τη σβήνουμε και την ενώνουμε με τα φασόλια στα ταψάκι.
Τα βάζουμε στο φούρνο για 30΄ περίπου ώσπου να δέσουν όλα τα υλικά μαζί και να σωθούν τα πολλά υγρά. ΄Ισως χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο, ανάλογα με το φούρνο και το σκεύος.
Αυτό το φαγάκι είναι ένας υπέροχος μεζές όχι μόνο κατά την περίοδο της νηστείας αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή, ιδίως όταν συνοδεύεται από καλή παρέα και καλό τσίπουρο.

Καλή όρεξη !!!!

tip : όταν δεν είναι νηστεία μας αρέσει να προσθέτουμε στο ταψί (πριν μπει στο φούρνο) χωριάτικα λουκάνικα.  Ψήνοντας τα βγάζουν λιπάκι και φανταστικό άρωμα, μέσα στο φαγητό, που το κάνουν ακαταμάχητο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου