Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Χταποδομακαρονάδα

Υλικά

1 κιλό χταπόδι
500 γρ κοφτό μακαρονάκι
500 γρ τριμμένη ντομάτα
2 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
100 γρ  τυρί φέτα - τριμμένη
100 γρ μαλακό κίτρινο τυρί - τύπου Gouda
2 φύλλα δάφνη
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. γλ. πάπρικα γλυκιά
πιπέρι
αλάτι
1 φλ καφέ λευκό κρασί
2  νεροπότηρα από το ζωμό του χταποδιού

Εκτέλεση
Χτυπάμε το χταπόδι να σπάσουν οι μυς του αν είναι φρέσκο (αν είναι κατεψυγμένο αυτό δεν χρειάζεται) και το βάζουμε για βράσιμο. Θα χρειαστεί περίπου μια ώρα να μαγειρευτεί. θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο αν το πηρούνι τρυπάει εύκολα τη σάρκα του.
Βγάζουμε το χταπόδι, το ψιλοκόβουμε και το αφήνουμε στην άκρη, ενώ από το ζωμό κρατάμε 2 νεροπότηρα.
Βάζουμε το ένα ποτήρι του ζωμού και τη μια κουταλιά πελτέ μαζί με νερό και αλάτι, να βράσουν για να προσθέσουμε το κοφτό μακαρονάκι, με το ίδιο τρόπο όπως βράζουμε τις μακαρονάδες. Μόλις βράσουν τα στραγγίζουμε χωρίς να τα ξεπλύνουμε.
Συνεχίζουμε με τη σάλτσα σε μια άλλη κατσαρόλα, σωτάροντας πρώτα τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε το κρασί και μετά την πρώτη βράση, προσθέτουμε το 2ο νεροπότηρο του ζωμού χταποδιού, τη δάφνη, πολύ λίγο αλάτι & πιπέρι. Μόλις σωθούν τα μισά υγρά ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα,τον υπόλοιπο πελτέ και την πάπρικα. Αφού δέσει η σάλτσα βγάζουμε τα φύλλα δάφνης, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και το χταπόδι, ενώ μετά από 3-4 λεπτά το βγάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε και το κίτρινο τυρί, ανακατώνοντας γρήγορα για να λιώσει. Τέλος προσθέτουμε και το μακαρονάκι  και ανακατώνουμε άλλη μια φορά για να δέσουν όλα τα υλικά ομοιόμορφα.
Τώρα είναι έτοιμο για σερβίρισμα.  Καλή όρεξη !!!

Πιστέψτε με όλη η φασαρία και τα κατσαρολικά που θα λερώσετε αξίζουν με το παραπάνω, μπροστά στην τέλεια γεύση της σπεσιαλιτέ αυτής !!!


TIP : αν σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις μπορείτε ν' αντικαταστήσετε τη γλυκιά πάπρικα με καυτερή.

1 σχόλιο: