Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Γεμιστά - Gemista

Μια ωραία καλοκαιρινή συνταγή .......... που λατρεύω.

Υλικά (για 10-12 γεμιστά περίπου, ανάλογα το μέγεθος των λαχανικών)
400 γρ κιμά ανάμικτο (και με σκέτο μοσχαρίσιο το ίδιο ωραία θα γίνουν)
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1     "      ώριμη τομάτα τριμμένη
1 κουτ. γλ. πελτέ τομάτας
10 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε πρώτα λαχανικά και τα ταξινομούμε στο ταψί μας για να δούμε πως και θα πόσα θα χωρέσει.  Τα λαχανικά μπορεί να είναι πράσινες πιπεριές, κόκκινες, κολοκυθάκια, ντομάτες ή ότι άλλο στα αρέσει και είναι αρκετά ογκώδες ώστε να μπορείτε να κάνετε κοιλότητα για γέμισμα. Στο γιο μου αρέσει και η γεμιστή πατάτα γιατί με τα υπόλοιπα δεν τα πάει καλά.
Αφού τα λαχανικά είναι έτοιμα (στα κολοκυθάκια και τις πατάτες αφαιρούμε την φλούδα με ένα αποφλοιωτικό ενώ τα υπόλοιπα θα είναι εντάξει και με ένα απλό πλύσιμο), ανάβουμε το φούρνο στους 180 - 200 οC έτσι ώστε να είναι ήδη έτοιμος μέχρι που να γεμίσουμε τα λαχανικά μας.
Σε μια κατσαρόλα τώρα ξεκινάμε τσιγαρίζοντας λίγο το κρεμμύδι και μετά από 2 λεπτά περίπου προσθέτουμε τον κιμά. Όταν πάρει χρώμα προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, τον πελτέ, και το ρύζι αφού το έχουμε πλύνει πρώτα. Γυρνάμε λίγο τη γέμιση μας με την κουτάλα να αναμιχθούν καλά τα υλικά και σβήνουμε το μάτι. Τέλος προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο αν χρειαστεί, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε λίγο ακόμη.
Ξεκινάμε το γέμισμα των λαχανικών μ' ένα κουταλάκι του γλυκού ελέγχοντας έτσι την ποσότητα της γέμισης, Δεν γεμίζουμε ως επάνω, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει και θα καλύψει το κενό που θα έχουν ωμά. Αν περισσέψει λίγη γέμιση δεν πειράζει καθόλου. Προσθέτετε λίγο νεράκι στην κατσαρόλα και την ξεπλένεται μέσα στο ταψί. Έτσι τίποτα δεν πάει χαμένο.  Αν σας αρέσουν οι πατάτες, μπορείτε 1-2 πατάτες να τις κόψετε κυδωνάτα και τις βάλετε όρθιες τυχαία ανάμεσα από τα γεμιστά. Πριν τα βάλετε στο φούρνο προσθέτετε λίγο νερό αν χρειάζεται (περίπου μέχρι τη μέση των γεμιστών) λίγο ελαιόλαδο, λίγη μαργαρίνη πάνω από τα γεμιστά, 5-6 τσιμπιές περίπου και λίγο επιπλέον αλάτι και πιπέρι, πάνω από τα λαχανικά.
Εγώ τα ψήνω στη γάστρα και τα μαγειρεύω για 1 ώρα περίπου, το μισό χρόνο σκεπασμένα και το υπόλοιπο ξεσκέσπαστα για να πάρουν ωραία κρούστα τα λαχανικά.
Αν εσείς τα κάνετε σε ταψί, μπορείτε να τα σκεπάσετε στην αρχή με αλουμινόχαρτο, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.


TIP !!! αν τα γεμιστά σας αρέσουν πολύ και θέλετε να τα απολαμβάνετε και το χειμώνα, μπορείτε τουλάχιστον τις πιπεριές (γιατί τα υπόλοιπα δεν καταψύχονται) να τις έχετε έτοιμες καθαρισμένες (κομμένο το καπάκι- κοτσάνι) και να τις βάλετε σε σακούλα στην κατάψυξη. Μόνο έχετε υπ'όψην ότι δεν πρέπει να τις βγάλετε πολύ νωρίς και ξεπαγώσουν, γιατί μαυρίζουν και χαλάνε.  Πρέπει να τις γεμίζετε ενώ είναι ακόμη παγωμένες. Το γέμισμα και το ψήσιμο είναι όπως και στα φρέσκα γεμιστά.

TIP 2 !!! για τους λάτρεις της light κουζίνας, μπορείτε ν' αποφύγετε τελείως το τσιγάρισμα και ν' ανακατώσετε όλα τα υλικά ενώ είναι ωμά και να γεμίσετε τα λαχανικά με το χέρι. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι ίδια. Έτσι θα μοιάζουν ποιο πολύ με βραστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου