Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Σούπα με γιουβαρλάκια - soup with meat balls

Υλικά 
Για τα γιουβαρλάκια

  • 400 γρ κιμά μοσχαρίσιο 
  • 1 μικρό κρεμμύδι στον τρίφτη
  • 1/2 φλ. καφέ ρύζι καρολίνα πλυμένο 
  • λίγο κύμινο 
  • 1  τσιμπιά μαργαρίνη 
  • 1 μικρό αυγό
  • 2 πρέζες φρυγανιά τριμμένη 
  • αλάτι - πιπέρι 

Για τη σούπα

  • 1/2 φλ. καφέ ρύζι καρολίνα πλυμένο 
  • 1 1/2 φωλιά φιδέ
  • ελαιόλαδο 
  • αλάτι - πιπέρι, κατά βούληση

Για το αυγολέμονο

  • 1 αυγό 
  • χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση 
Ξεκινάμε με τα γιουβαρλάκια, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια σουπιέρα. Αφού γίνει ομοιόμορφο το μείγμα το  βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
Συνεχίζουμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα νερό για να βράσει. Όταν πλέον αρχίσει ο βρασμός πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε μεγάλες μπαλίτσες και τα βάζουμε να βράσουν για λίγο μέχρι που ν' αλλάξουν χρώμα. Τότε τ' αποσύρουμε σε μια σουπιέρα και πετάμε αυτό το νερό. Συνεχίζουμε στην ίδια κατσαρόλα (δεν χρειάζεται να την πλύνετε) βάζοντας πάλι ζεστό νερό, για να γλυτώσουμε χρόνο και  προσθέτουμε το ρύζι και το φιδέ (σπάζοντας τον πρώτα). Στην συνέχεια, στην αρχή του βρασμού προσθέτουμε και τα γιουβαρλάκια. Όταν φουσκώσει το ρύζι και ο φιδές σβήνουμε το μάτι και βάζουμε το ελαιόλαδο. Η βασική διαδικασία μαγειρέματος έχει ολοκληρωθεί.
Μετά από  30-40 λεπτά και ενώ η σούπα είναι κάπως ζεστή ακόμη ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Σε μια σουπιέρα βάζουμε πρώτα το αυγό και το χτυπάμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε  ξανά. Τώρα με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε λίγο λίγο το ζουμί της σούπας και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο ενώ συνεχίζουμε με απαλό ανακάτεμα. Αυτό γίνεται σιγά σιγά έτσι ώστε να μην κόψει το αυγό και κάνει ασπράδια μέσα στη σούπα.Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζουμί μέχρι που να γεμίσει η σουπιέρα. Τέλος κάνουμε το αντίθετο και προσθέτουμε το περιεχόμενο της σουπιέρας στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σούπα και ανακατεύουμε καλά να κατανεμηθεί παντού καλά το αυγολέμονο.
Η σούπα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.


* Αν δεν θέλετε η σούπα σας να είναι πηχτή, μπορείτε να βάλετε λιγότερο ρύζι ή και να το παραλείψετε τελείως και να αυξήσετε την ποσότητα του φιδέ και πάλι προαιρετικά.

* Την ίδια περίπου διαδικασία μπορείτε ν' ακολουθήσετε και για την κοτόσουπα. Με τη διαφορά ότι βράζω λίγο παραπάνω την κότα έτσι ώστε να μπορώ να την ξεκοκαλίσω και να βάλω στη σούπα μόνο το ψαχνό, το οποίο και προσθέτω σχεδόν στο τέλος του μαγειρέματος.  Έτσι δεν παιδεύομαι την ώρα του φαγητού με κόκαλα και λέρωμα χεριών, ιδίως όταν είναι για τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου