Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Μελιτζανόπιτα - Eggplant pie

  Αυτή την υπέροχη συνταγή την έκανα πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της νηστείας και μας άρεσε τόσο που την κρατήσαμε και εκτός αυτής ...... !

Υλικά (για τη γέμιση)
3 μεγάλες μελιτζάνες
1 μέτριο κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πιπεριά ψιλοκομμένη (πράσινη - κόκκινη ή και από τα 2, ότι υπάρχει)
λίγο δυόσμο
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
*1 αυγό (προαιρετικά)
*150 γρ φέτα (προαιρετικά)

Για το φύλλο έχω δημοσιεύσει ήδη τη συνταγή και την εκτέλεση παλιότερα, δείτε παραδοσιακή ναουσαίικη πρασόπιτα.

Εκτέλεση 
Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό για να ξεπικρίσουν (θα δείτε σε λίγο το νερό να γίνεται καφέ). Τις αλλάζουμε νερό 2 φορές, είναι αρκετά και τις αφήνουμε πάλι στο νερό για λίγο ακόμη.
Μετά από λίγο τις βάζουμε να  βράσουν ως ότου μαλακώσουν αρκετά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.  Περνάμε τα κρεμμύδια από λίγο βραστό νερό  για να φύγει το πολύ κάψιμο, το νερό κάτω από το σουρωτήρι θα βγαίνει πρασινωπό.
Συνεχίζουμε βάζοντας τα κρεμμύδια να σοταριστούν σε ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις βρασμένες και καλά σουρωμένες μελιτζάνες, προσθέτουμε τις πιπεριές και τελειώνοντας όταν όλα τα υλικά είναι ωραία αναμεμιγμένα σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε το δυόσμο και το αλάτι με το πιπέρι.

**Αν δεν είναι περίοδος νηστείας μπορείτε στο τέλος λίγο μετά, αφού έχει αρχίσει η γέμιση να κρυώνει, να προσθέσετε το τυρί και το αυγό. Το αυγό γενικά δένει ωραία τη γέμιση και το τυρί της δίνει έξτρα γεύση.

ξεκινάω ν' ανοίγω το φύλλο με λίγο νισεστέ

μόλις έβαλα τη γέμιση 

έκλεισα την πίτα, βουτύρωσα και από επάνω και είναι έτοιμη για ψήσιμο


Καλή επιτυχία !!!!


2 σχόλια: