Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Εύκολα τσουρέκια

  Μετά από πολλά χρόνια επιχείρησα ξανά φέτος να κάνω τσουρέκια και βρήκα ακριβώς την τέλεια συνταγή για τα πασχαλινά τσουρέκια.

Υλικά 
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (εγώ πήρα έτοιμο μείγμα από το φούρνο).
200 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος
250 γρ ζάχαρη
100 γρ μαγιά νωπή **
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
1 ποτήρι γάλα
1 κουτ. γλ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη
2 κουτ. γλ. μαχλέπι τριμμένο
1 κουτ. γλ. κακουλέ
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
1 βανίλια
1 αυγό για άλειμμα των τσουρεκιών
λίγο αμύγδαλο φιλέ για γαρνιτούρα

** σε περίπτωση που έχετε ήδη ξερή μαγιά (φακελάκι) υπολογίστε ότι κάθε σακουλάκι 8-9 γρ, αντιστοιχεί σε 30 γρ νωπή μαγιά. Υπολογίστε πόση θα χρειαστείτε ανάλογα με τις δόσεις που θα κάνετε.

Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε το προζύμι. Σ' ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά με 1 ποτήρι χλιαρό νερό και 150 γρ αλεύρι κοσκινισμένο. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε ένα παχύ χυλό. Τον αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Κατόπιν βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή στη λεκανίτσα που θα ζυμώσουμε τα τσουρέκια τα υπόλοιπα υλικά με την εξής σειρά: τα 100 γρ φρέσκου βουτύρου, τη ζάχαρη, τ' αυγά, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι,το κακουλέ, το αλάτι και τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 5-6΄ περίπου, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά.
Προσθέτουμε το προζύμι και σιγά σιγά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε και το υπόλοιπο φρέσκο βούτυρο. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα ξεκολλάει από το τοιχώματα της λεκάνης.
Σκεπάζουμε το ζυμάρι πρώτα με ποτηρόπανο και την αφήνουμε σ' ένα ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μια ώρα περίπου. Έπειτα την βγάζουμε και την ξαναζυμώνουμε για 2-3΄και την αφήνουμε ξανά να φουσκώσει για άλλα 30΄. Τέλος βγάζουμε τη ζύμη την κόβουμε σε μικρές μπαλίτσες ίσου μεγέθους όσο μπορούμε. Με αυτή τη δόση (1 κιλό αλεύρι) εγώ έβγαλα 4 μέτρια τσουρέκια, αλλιώς βγαίνουν 3 μεγάλα.
Κάθε μπαλίτσα την πλάθουμε σιγά σιγά σε κορδόνι, 3 για κάθε τσουρέκι.
Αφού πλέξουμε τα τσουρέκια τα βάζουμε στο ταψάκι όπου πρώτα έχουμε απλώσει βουτυρωμένη λαδόκολλα. Κατόπιν αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό διαλυμένο με νερό ή γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και φιλέ αμυγδάλου αν θέλουμε.
Ψήνουμε για 25-30'  περίπου ανάλογα το φούρνο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170οC, μέχρι που να φουσκώσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Όταν ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τ' αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί. Αφού  κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα συντηρούμε : εκτός ψυγείου για 3-4 μέρες, εντός ψυγείου για 1 εβδομάδα και κάτι, ενώ στην κατάψυξη ως και 6μηνο.

Τα δικά μου πέτυχαν απόλυτα, αν και το σχήμα σε μερικά στην πορεία πήρε διαφορετική κλήση. Δεν πειράζει ..... έτσι για να φαίνεται ότι είναι σπιτικά!!!







Τσουρέκια 2015, τέλεια, ακόμη πιο πετυχημένα από τα παλιότερα. 

Καλή επιτυχία.

1 σχόλιο: