Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

πίνακας εναλλακτικών μαγειρικών υλικών

Σας λείπει ένα συστατικό για να ολοκληρώσετε τη μαγειρική σας πανδαισία ?
Ίσως ο παρακάτω πίνακας σας βοηθήσει να τα καταφέρετε.

Cooking and #Baking #Substitutions #cooking #food:

Εύκολο προφιτερόλ με 4 υλικά !

Προφιτερόλ με 4 υλικά (αν προσθέσουμε και τα σου και την κρέμα, ξεπερνάμε τα 4 υλικά, αλλά και σκέτη η κρέμα σοκολάτας είναι μια χαρά).

για την κρέμα σοκολάτα:
1 κιλό γάλα
500 γρ ζάχαρη
120 γρ αλεύρι
60 γρ κακάο

Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά στην κατσαρόλα που θα κάνουμε την κρέμα, με το μάτι αναμένο.  Χωρίς να καεί το κακάο με τη ζάχαρη, αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα. Ανακατώνουμε μέχρι να πήξει.
Αν σας ζορίσει στο πήξιμο,  διαλύστε 2 κ.σ. κάστερ σε λίγο νερό και προσθέστε το στην κατσαρόλα (χωρίς να είναι η κατσαρόλα στο μάτι).
Όταν πήξει την αποσύρετε και την μοιράζετε σε μπολάκια.

Αν θέλετε πιο πλούσια εμφάνιση, μπορείτε να προσθέσετε στον πάτο του μπολ σου με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί από επάνω.




Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Αυτό το κέικ θα σας ξετρελάνει. Αν και νηστίσιμο, είναι πεντανόστιμο και πανεύκολο. Γίνεται με υλικά που οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι σχεδόν πάντα.
Το κάνω και σε τσέρκι σαν παντεσπάνι. Με την κατάλληλη κρέμα (πορτοκάλι, κεράσι, ή βουτυρόκρεμα με νηστίσιμη μαργαρίνη) γίνεται μια τέλεια τούρτα.

Θα χρειαστείτε :
3/4  φλ τσ. σπορέλαιο
2       "    "  ζάχαρη
3 1/2 "    "  αλεύρι  γ.ο.χ.
2       "    "  νερό (θερμοκρασία δωμ)
3 κ.σ.  ξύδι  (λευκό αν υπάρχει, αλλιώς ότι έχετε).
6 κ.σ. κακάο σκόνη
1 κ.γ.  αλάτι
2 βανίλιες
2 κ.γ. σόδα μαγειρική


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Σ΄ενα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κέικ. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και καλά αλευρωμένη φόρμα  και το βάζουμε να ψηθεί  για 40΄περίπου  ή μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή.
Βέβαια ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους που θα χρησιμοποιήσουμε. Σε 2 μακρόστενες φόρμες που το έβαλα, μου πήρε 30΄. Σε ατομικά κεκάκια, τα γνωστά muffins θέλει 15 περίπου, πάνω κάτω.

Καλή επιτυχία !!!


tip ! για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, βάλτε ένα απλό γλάσο ζάχαρης και ίσως λίγη τρούφα. Τέλειο για τον καφέ, το σχολείο ή δώρο σε φίλους. 






Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Νηστίσιμες καριόκες

Υπέροχο γλυκάκι, εύκολο και γρήγορο.

200 γρ ζάχαρη
200 ml νερό (θερμοκρασία δωματίου)
2 κ.σ. κακάο σκόνη
1/4 κ.γ. κανέλα σκόνη
4 κ.σ. κονιάκ
250 γρ καρυδόψιχα
150 γρ φρυγανιά τριμμένη

για την επικάλυψη 450 γρ κουβερτούρα με λίγο σπορέλαιο ή μαργαρίνη.

τα πρώτα 4 υλικά, τα βάζουμε σε κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, κονιάκ, καρύδια και φρυγανιά και ανακατώνουμε καλά να γίνει σαν ζύμη.
Μετά είτε ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβουμε με κουπ ατ, είτε κάνουμε ένα στενόμακρο ρολό / κορμό.. Το ψήχουμε για αρκετή ώρα και λίγο καταψήχουμε για να είμαστε σίγουροι ότι έσφιξε και κόβουμε σε φέτες πάχους 1 πόντου (εφ' όσον το έχουμε κάνει κορμό).
Κατόπιν τα βουτάμε στην κουβερτούρα που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί, (μια μικρή κατσαρόλα με τη σοκολάτα, μέσα σε μια ελαφρώς μεγαλύτερη με νερό που βράζει) και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Αν μάλιστα το ταψάκι το είχαμε νωρίτερα στο ψυγείο και είναι κρύο, θα αρχίσει η σοκολάτα να σταθεροποιείται συντομότερα.
Όταν κρυώσουν καλά, τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο ή άλλο χαρτί περιτυλίγματος της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.
Διατηρούνται σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

σήμερα που έκανα, η δόση μου έδωσε περίπου 30 τεμ, μέτριες προς μικρές. Τις έκανα σαν μεγάλα σοκολατάκια.


Καλή επιτυχία !!!



Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ψαρόσουπα

Ενα φαγάκι θρεπτικό, γρήγορο και πολύ εύκολο.

Θα χρειαστείτε ψάρι της αρεσκείας σας. Εγώ την έχω κάνει με μελανούρια (3)
ή και μπακαλιαράκια (2).
Κρεμμύδι (1 μικρό)
Καρότα (2 μέτρια)
πατάτα  (1 μεγάλη)
φιδέ  (1 φωλιά)
σέλινο  (2 κλωνάρια)
αλάτι + πιπέρι + κύβο λαχανικών (1)
χυμό λεμονιού (1 λεμόνι)
Ελαιόλαδο  (με το μάτι)

Η ποσότητα των υλικών είναι σχετική, ανάλογα με το πόσες μερίδες θέλετε να ετοιμάσετε.
 Για 5 μερίδες δείτε τις ενδεικτικές ποσότητες μέσα στις παρενθέσεις.

Καθαρίζουμε τα ψάρια (από εντόσθια και χοντρά αγκάθια, λέπια κλπ). Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 8-10 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος του ψαριού.
Οσο τα ψάρια βράζουν, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε σε κύβους τα καρότα, το κρεμμύδι και την πατάτα. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε και το σέλινο.
Ξεκινάμε τσιγαρίζοντας ελαφρώς το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε ρίχνοντας την πατάτα, τα καρότα και το σέλινο. Στο μεταξύ τα ψάρια θα τα έχουμε βγάλει από τη φωτιά. Ξεχωρίζουμε τα ψάρια σε ένα πιάτο να κρυώσουν για να μπορέσουμε να τα πιάσουμε και να τα ξεψαχνίσουμε. Το ζουμί το σουρώνουμε και το κρατάμε για να το ρίξουμε στα λαχανικά.
Μόλις γυαλίσουν τα λαχανικά, προσθέτουμε το ζουμί που έχουμε κρατήσει μαζί με ένα κύβο λαχανικών, το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει με μισάνοιχτη κατσαρόλα και την επιβλέπουμε ανα διαστήματα.
Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανικά (υπολογίζοντας ότι είμαστε 15 λεπτά πριν το τέλος)  προσθέτουμε και το φιδέ. Στα 7 λεπτά περίπου που θα έχει σχεδόν φουσκώσει ο φιδές προσθέτουμε και το ψάρι και αφήνουμε όλα τα υλικά μαζί να πάρουν μια τελευταία βράση.
Αφού σβήσουμε το μάτι, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και όσο ελαιόλαδο θέλουμε.

Μόλις κρυώσει λίγο, είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Αν τη θέλετε λίγο πιο ξινή, προσθέστε φρέσκο λεμόνι την ώρα του φαγητού.

Καλή επιτυχία !!!




Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Πάστα Φλώρα

Αν κάνετε μια φορά αυτή τη συνταγή, δεν θα θέλετε να δοκιμάσετε άλλη, σας το εγγυώμαι !!!
Θα χρειαστείτε :

200 γρ βούτυρο (ή μισό βούτυρο και μισό μαργαρίνη)
100 γρ ζάχαρη άχνη
1 αυγό
300 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
1κ.γ. μπέϊκιν
1 βανίλια

200 γρ μαρμελάδα της αρεσκείας σας.

Ανακατώνουμε την άχνη με το βούτυρο, προσθέτουμε το αυγό και το αλεύρι με το μπέϊκιν και τη βανίλια.
Θέλουμε ζύμη μαλακή που να μη κολλάει στα χέρια.
Απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης στον πάτο του ταψιού ή της φόρμας και το τελευταίο 1/3 το κρατάμε για να κάνουμε το κορδόνια ή άλλα σχήματα από επάνω.

Ψήνουμε στους 170οC για 45΄περίπου. (ανάλογα το φούρνο).

Καλή επιτυχία !


Tip !!!  αν την κάνετε σε τσέρκι, βάλτε μια λαδόκολλα από κάτω, θα σας βοηθήσει να την ξεφορμάρετε και να τη σερβίρετε σε δίσκο.