Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Κολοκυθάκια πλακί

Υλικά   (για 6 μερίδες, όπως το ταψάκι της φωτογραφίας)

3 μεγαλούτσικα κολοκυθάκια σε φέτες
3            "           πατάτες σε φέτες
3 ντομάτες σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
10 κλωναράκια μαϊντανό (πλυμένο και ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη ή σκόνη σκόρδου)
αλάτι & πιπέρι
ελαιόλαδο
5 φέτες κίτρινο τυρί (που να λιώνει εύκολα)



Εκτέλεση

Στρώνουμε τα λαχανικά σε στρώσεις εναλλάξ μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά ξεκινώντας από τις πατάτες (καλύτερα είναι να ακολουθήσετε τη σειρά πατάτα - κολοκυθάκι - ντομάτα - κρεμμύδι - μαϊντανό)  και όταν ολοκληρωθεί μια σειρά πασπαλίζουμε με σκόρδο & αλατοπίπερο.
Όταν τελειώσουν όλα τα υλικά περιχύνουμε ελαιόλαδο και το βάζουμε να ψηθεί. Μετά από περίπου 15 λεπτά το βγάζουμε και δοκιμάζουμε να τρυπήσουμε τα λαχανικά με ένα πιρούνι. Αν έχουν μαλακώσει και μπαίνει εύκολα το πιρούνι, τα καλύπτουμε με το κίτρινο τυρί από πάνω (έτσι προστατεύουμε τα λαχανικά να μη ξεραθούν  και τα υγρά τους να μείνουν μέσα, έτσι ώστε να βράσουν στο ζουμί τους).
Θεωρητικά όταν λιώσει και ροδίσει το τυρί είναι έτοιμο το φαΐ.
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν σερβίρουμε για να βγαίνουν πιο ωραία το κομμάτια.

Μπορείτε ανάμεσα από τα λαχανικά να προσθέσετε τριμμένη φέτα ή αν είναι περίοδος νηστείας να παραλείψετε τελείως τα τυριά και να τα καλύψετε κατά το μεγαλύτερο μέρος του ψησίματος με αλουμινόχαρτο. Στο τέλος ξεσκεπάστε τα για να πάρουν λίγο χρώμα και να εξατμιστούν τα τυχόν επιπλέον υγρά.



Καλή επιτυχία !!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου