Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Κομπόστα ροδάκινο

Υλικά 
20 μεγάλα συμπύρηνα ροδάκινα (σκληρά)
2 lit νερό
1 βανίλια
χυμό από 1/2 λεμόνι
600 γρ ζάχαρη (κρυσταλλική)


Εκτέλεση
Πλένουμε τα ροδάκινα να φύγει ο μούχος (το χνούδι) και τα ξεφλουδίζουμε. Τα τεμαχίζουμε σε όσο μεγαλύτερα κομμάτια μπορούμε, απευθείας στην κατσαρόλα που θα κάνουμε την κομπόστα.
Όταν τελειώσουμε το τεμάχισμα βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Θα ξεκινήσει πιο γρήγορα ο βρασμός αν το νερό είναι ήδη ζεστό όταν το ρίξετε στα φρούτα.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί είναι ανάλογα με την ποσότητα και τη σκληρότητα των φρούτων. Θα το καταλάβετε αν μπήξετε ένα πιρούνι σε 1-2 κομμάτια και μπαίνει εύκολα. Προσπαθήστε να κρατήσετε τα ροδάκινα ελαφρώς τραγανά (εμένα κανά 2 φορές μου ξέφυγε και τα έβρασα λίγο παραπάνω, παρόλα' αυτά ήταν κι έτσι καλά μην ανησυχήσετε).

Τα φρούτα με όλα τα υλικά μαζί λίγο πριν προσθέσω το νερό. 

Η κομπόστα τελειωμένη και έτοιμη για το χειμώνα.

Tip : Αν δεν κάνετε όλη την κομπόστα την ίδια μέρα, ή έχετε και παλιότερα βάζα από την προηγούμενη χρονιά, καλά να τα ξεχωρίζετε με ετικέτες όπου θα αναφέρεται η ημερ. παραγωγής.

Tip 2 :  για να γίνει σωστό το κλείσιμο των βάζων πρέπει να είναι ζεστά και αυτά και η κομπόστα (ή το γλυκό, ή η μαρμελάδα κλπ, κλπ). Γι' αυτό θα τα πλύνετε καλά και θα τα βάλετε στο φούρνο στους 100 οC για περίπου 10 λεπτάκια. Προσοχή όταν θα τα βγάζετε να μη καείτε να φοράτε γάντια και γεμίστε τα αμέσως. Μαζί με τα βάζα θα βάλετε και τα καπάκια εννοείται. Βάλτε τα σ' ενα ταψί ή στη σχάρα του φούρνου, προαιρετικά με ένα ποτηρόπανο από κάτω (έτσι είδα στην ΤV, εγώ τα βάζω στον τουρμπομάγειρα χωρίς πετσέτα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου