Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Κρέμα βανίλια με μαρμελάδα ροδάκινο

Αυτό το γλυκάκι το εμπνεύστηκα λόγω των πολλών ροδακίνων που έτυχε να έχω στο σπίτι και γιατί σαφώς λατρεύουμε οτιδήποτε με κρέμα.

Για 1/2 λίτρο γάλα που βγάζουμε 5 μπολάκια περίπου θα χρειαστούμε τα παρακάτω :


Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής με άρωμα βανίλιας
500 ml γάλα (άπαχο ή πλήρες, δεν έχει σημασία)
1 αυγό
3 κουτ. σούπας γεμάτες ζάχαρη κρυσταλλική
3 κουτ. σούπας γεμάτες κάστερ πάουντερ με άρωμα βανίλιας (ή νισεστέ με μια βανιλίνη, ότι έχετε                                                                                                          στο ντουλάπι )
Λίγο βούτυρο για το τέλος

για τη νερουλή μαρμελάδα ροδάκινο
2 ροδάκινο ώριμα,
κρυσταλλική ζάχαρη, (δεν την μέτρησα αλλά νομίζω πρέπει να έβαλα μισή κούπα. Θέλω να είναι πιο νερουλή από την κλασσική μαρμελάδα και πιο σφιχτή από κομπόστα).

για τη βάση
εγώ έβαλα παντεσπάνι που μου περίσσεψε από άλλη φορά, βουτηγμένο σε λίγο γάλα, αλλά ιδανικά, μπορείτε να τρίψετε μπισκότα, πτι μπερ, ή digestive ή και δικά σας, να τα βρέξετε με λίγο βούτυρο λιωμένο για άρωμα και ομογενοποίηση και να κάνετε μια ωραία βάση.

Κάνουμε πρώτα την κρέμα. Βάζουμε τα 2/3 του γάλακτος στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και το άλλο το κρατάμε στην άκρη. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη και το κάστερ και αφού ανακατώσουμε καλά βάζουμε και το γάλα που κρατήσαμε στην άκρη. Όταν το γάλα στην κατσαρόλα αρχίζει να αχνίζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε σταδιακά να το προσθέτουμε στο κρύο μίγμα ως ότου φτάσουμε σχεδόν στο τέλος. Κατόπιν το βάζουμε όλο πάλι στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει.  Δεν παίρνει πολύ ώρα, θα το καταλάβετε γιατί εκτός από το πήξιμο θα έχει φύγει ο αφρός του γάλακτος από την επιφάνεια. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, περίπου 1 κ.σ. και ανακατεύουμε να λιώσει.
Μόλις είναι έτοιμη την βγάζουμε από τη φωτιά και τη μεταφέρουμε σε ένα άλλο σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μη κάνει κρούστα. Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για να συναρμολογήσουμε το γλυκό.
Μπορούμε σε ένα κατσαρολάκι δίπλα από την κρέμα να κάνουμε ταυτόχρονα και τη μαρμελάδα μας έτσι ώστε να κρυώσουν ταυτόχρονα. Σ' αυτή την περίπτωση απλά τεμαχίζουμε το φρούτο σε κυβάκια και το αφήνουμε να βράσει με τη ζάχαρη ως ότου πάρει την υφή που επιθυμούμε.

Όταν κρέμα και μαρμελάδα είναι έτοιμα, τρίβουμε το μπισκότο ή το παντεσπάνι για τη βάση και βάζουμε πρώτα την κρέμα και τέλος τη μαρμελάδα.
αν είναι η βάση μπισκότο, ανέφερα πιο πάνω το βρέχουμε με βούτυρο, αν είναι παντεσπάνι όπως έκανα εγώ, το βρέχουμε με γάλα ή άλλο σιρόπι ή χυμό. ότι έχουμε και μας αρέσει γευστικά.

'Οταν το συναρμολογήσουμε το διατηρούμε πάλι στο ψυγείο  για το τέλειο γλυκό αποτέλεσμα.
Μην σας απογοητεύει η μεγάλη περιγραφή μου, εγώ το πήρα απόφαση χθες το βράδυ κατά τις 9 γιατί ήθελα γλυκό και ως τις 10 :30 ήταν έτοιμο. Με αποζημίωσε πλήρως.
Το χειμώνα μπορείτε να το κάνετε και με απλή μαρμελάδα ή σάλτσα φρούτων που είναι πιο ρευστή. Ήδη το σκέφτομαι με σάλτσα πορτοκάλι ή μήλο και κανέλα.

Καλή επιτυχία !!!


Tip ! πολύ ωραία εμφάνιση έχει σε ψηλό ποτήρι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου