Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Κουνέλι στιφάδο

είναι ένα φαγητό που το αγαπώ πολύ και φτιάχνω με πολύ μεράκι....
Υλικά 
1 κουνέλι
1 μέτριο κρεμμύδι (για να βράσει με το κρέας)
4 δαφνόφυλλα
10 σπυριά μπαχάρι
1 - 1,5 κιλό κρεμμύδια ξερά (ασχέτως μεγέθους)
1 κονσέρβα τοματάκι κονκασέ
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
1 μικρό ξύλο κανέλας

Εκτέλεση
κόβουμε το κουνέλι σε μερίδες, συνήθως βγαίνουν 6 τεμ, 2 χέρια, 2 μπούτια και 2 πλευρά.
τα βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ σε νερό και ξύδι να τα σκεπάζει με προαιρετικά 2 φύλλα δάφνης.
Την επόμενη ημέρα το ξεπλένουμε καλά και ξεκινάμε το μαγείρεμα, βάζοντας το σε ένα βαθύ τηγάνι με λάδι για να το ροδίσουμε λίγο πριν το βάλουμε στην κατσαρόλα. Επειδή πιθανόν να έχουνε μείνει κάποια νερά στο κρέας, τηγανίστε το προσεκτικά γιατί θα πιτσιλάει.
Αφού ροδίσει, οχι να μαγειρευτεί, το βάζουμε στην κατσαρόλα που ήδη έχουμε λίγο ζεστάνει σε άλλο μάτι για να μη σταματήσουμε τελείως το μαγείρεμα. Αφού αρχίσει να ζεσταίνεται καλά σβήνουμε με το λευκό κρασί, σε ανοιχτή κατσαρόλα για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μετά από λίγο προσθέτουμε ζεστό νερό για να μη σταματήσει το μαγείρεμα, τόσο ώστε να το σκεπάζει. Μαζί του βάζουμε το μέτριο κρεμμύδι με 2 δαφνόφυλλα και 4-5 σπυριά μπαχάρι.  Σε ανοιχτή κατσαρόλα θέλει 45-60΄ μαγείρεμα. Στη χύτρα 25-30΄. Σε άλλη κατσαρόλα δίπλα, για να μη χάνουμε χρόνο μπορούμε να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα των κρεμμυδιών.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χοντροκόβουμε στα 4 ή στα 6 ανάλογα το μέγεθος τους. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με ζεστό νερό και τα ξεπλένουμε καλά. Θα βγει ένα πρασινωπό νερό. Κατόπιν ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε το τσιγάρισμα. Μόλις καρεμελώσουν και αρχίσουν να γίνονται διάφανα προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ, τα δαφνόφυλλα, τα υπόλοιπα σπυριά μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι και λίγη ζάχαρη, περίπου 1/2 κ.γλ. Αφήνουμε όλα τα υλικά να πάρουνε μια βράση και το ελέγχουμε ανα διαστήματα ανακατεύοντας πολύ σιγά για να μη διαλυθούν τα κρεμμύδια. Αν μαγειρεύετε το κρέας σε ανοιχτή κατσαρόλα, ξεκινήστε το μαγείρεμα των κρεμμυδιών, λίγο αργότερα έτσι ώστε να είναι έτοιμα ταυτόχρονα. Στο τελευταίο 10λεπτο περίπου των κρεμμυδιών, προσθέτουμε το ξύλο κανέλας  και το κρέας, να πάρουν μια τελευταία βράση όλα μαζί και σβήνουμε το φαί. Ενδιάμεσα ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγα υγρά, το καλύτερο θα ήταν να προσθέσετε ζωμό από το κρέας που έχετε βράσει.
Μόλις κρυώσει ελαφρώς σερβρίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !!!




Tip :  μπορείτε να βάλετε και baby ξερά κρεμμύδια αλλά θα σας πάρει περισσότερο χρόνο να τα καθαρίσετε, εκτός βέβαια αν δαπανήσετε κάτι τις παραπάνω και πάρετε έτοιμα καθαρισμένα (κατεψυγμένα), κάνουν την ίδια δουλειά, με τον ίδιο χρόνο μαγειρέματος πάνω κάτω. Μόνο στα κατεψυγμένα να  υπολογίζετε ότι θ' αφήσουν έξτρα ποσότητα νερού.