Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Γλυκά ψωμάκια μπριός

Εύκολα ψωμάκια μπριός που θα γίνουν απαραίτητα για το πρωινό και το σχολείο.

Υλικά
4 κούπες αλεύρι σκληρό (εγώ σήμερα είχα μόνο από αυτό που είναι για όλες τις χρήσεις)
1 φακελάκι μαγιά ξερή ή 30 γρ νωπή
1/4 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
2/3 κούπας γάλα ζεστό
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 αυγό και 2 κροκάδια
1/2 κούπας βούτυρο κρύο σε κυβάκια

Χρόνος προετοιμασίας 2 ώρες και 30 λεπτά

χρόνος ψησίματος 20 λεπτά

Εκτέλεση
διαλύστε τη μαγιά στο γάλα και αφήστε τη να φουσκώσει και να γίνει σαν αφρός (για 10΄ περίπου).Βάλτε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, ανοίξτε ένα λάκκο και ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κρύο βούτυρο. Ζυμώστε παίρνοντας το αλεύρι λίγο, λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί για να γίνει η ζύμη που να μην κολλάει πολύ στα δάχτυλα.(εμένα δεν χρειάστηκε να προσθέσω αλεύρι παρά μόνο για να καθαρίσω τα χέρια μου, μη σας πως ότι έριξα και 2-3 σταγόνες γάλα). Αν έχετε ειδικό γάντζο στο μίξερ σας, μπορείτε να τη χτυπήσετε για κανά 10λεπτο. Προσθέστε το κρύο βούτυρο κομμάτι κομμάτι και ζυμώνοντας με τα χέρια ενσωατώστε το μέσα στη ζύμη ώσπου να γίνει λεία και ελαστική και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Σκεπάστε και αφήστε την να διπλασιαστεί σε όγκο για 2 ώρες περίπου. Χωρίστε τη ζύμη σε κομματάκια βάρους 40 γρ καθώς και σε ισάριθμα μικρότερα με βάρος 10 γρ, (εγώ τα έκανα λίγο στην τύχη με το μάτι και μου προέκυψαν 12 στρουμπουλά ψωμάκια όπως θα δείτε στη φωτό), για να κολλήσουν τα μικρά μπαλάκια στα μεγάλα, βρέξτε τον αντίχειρα και πιέστε με αυτόν το μεγάλο μπαλάκι να κάνει μια μικρή λακουβίτσα σαν υποδοχή για το μικρότερο. Βάλτε τα ψωμάκια στις βουτυρωμένες υποδοχές του ταψιού - αν έχετε τέτοιο ταψάκι- ή σε βουτυρωμένο ταψί σε απόσταση το ένα από το άλλο για να μην κολλήσουν. Σκεπάστε τα και αφήστε τα για άλλα 30΄ περίπου να διπλασιαστούν ξανά σε όγκο και όταν είναι έτοιμα αλείψτε τα με αυγό και πασπαλίστε τα με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και ψήστε τα στους 180ο C για 15-20΄ ανάλογα το φούρνο.Ψημένα μπορείτε να τα φυλάξετε και στην κατάψυξη καλά κλεισμένα σε πλαστική σακούλα.
Με την ίδια ζύμη μπορείτε να κάνετε το ψωμί για την μπόμπα.

καλή επιτυχία !!!