Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Σαλάτα με κους- κους / Salad with kous-kous


Υλικά
250 γρ κους- κους
1/2 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
1/2 πράσινη πιπεριά σε κύβους
2 πίκλες
1 μικρό καρότο τριμμένο
λίγο αλλαντικό σε κυβάκια -  προαιρετικά
λίγη ντομάτα σε κυβάκια (όχι τα σπόρια για ν' αποφύγουμε τα παραπανίσια υγρά)
2 κουτ. σούπας γιαούρτι
3 κουτ. σούπας μαγιονέζα
1/2 κουτ.γλ. γευστικό σε σκόνη ("Δάφνη", "Magi νοστιμιά" ή ότι άλλο διαθέτετε)


Εκτέλεση
Βράζουμε το κους-κους σε βραστό νερό με αλάτι όπως και τα μακαρόνια. Μέχρι που να βράσει το κους κους τεμαχίζουμε τα λαχανικά σε κυβάκια και τα βάζουμε στο φαγητοδοχείο που θα φυλάξουμε τη σαλάτα. Όταν βράσει το κους κους το προσθέτουμε κι αυτό και τέλος το γιαούρτι και τη μαγιονέζα. Αν θέλετε τη σαλάτα πιο ελαφριά αλλάξτε την αναλογία της μαγιονέζας με το γιαούρτι.
Τ' ανακατεύουμε καλά καλά και είναι έτοιμη προς κατανάλωση.

Η φωτό θ' ακολουθήσει σύντομα γιατί "τρώγομαι" να την επαναλάβω.

χάρτινες κούκλες - paper dolls







Χρωμοσελίδες - colouring pages

Διασκεδάστε ζωγραφίζοντας με τα μικρά σας !!!






 





 

Παιδικά παζλ

  Σήμερα είχα διάθεση χαρτοκοπτικής δημιουργίας και ξέθαψα κάποιες παλιές φωτό που είχα σωμένες.
Θα προσπαθήσω να βάλω όσα γίνεται περισσότερα.

crafting kids puzzles



TIP !!! για να διαρκέσουν περισσότερο, κολλήστε τα σε χοντρό χαρτόνι και πλαστικοποιήστε τα με αυτοκόλλητο για σχολικά βιβλία. 

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Κουλουράκια βουτύρου

Υλικά
1 ποτήρι φρέσκο βούτυρο αγελάδας
1 ποτήρι άχνη
1 αυγό
1 φλ. καφέ γάλα
1 μπέϊκιν
1 βανίλια
αλεύρι όσο πάρει - ζύμη μαλακή

Φροντίστε πάντα όλα τα υλικά να είναι στην ίδια θερμοκρασία αν γίνεται και το βούτυρο να έχει αρκετή ώρα έξω ώστε να είναι μαλακό και να δουλεύεται εύκολα.


Εκτέλεση 
Ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη, κατόπιν το αυγό και το γάλα. Το μπέϊκιν και τη βανίλια τα ενσωματώνουμε με το αλεύρι.  Υπολογίστε περίπου 400 γρ αλεύρι κοσκινισμένο και αν χρειαστεί παραπάνω, έχετε δίπλα σας το σακουλάκι με το αλεύρι για να προσθέσετε.
Προσθέτοντας το αλεύρι, όταν αρχίσει το μίξερ να ζορίζεται στο χτύπημα, συνεχίστε το ζύμωμα με τα χέρια. 'Οταν θα ξεκολλάει από το τοιχώματα του κάδου είναι έτοιμο το ζυμάρι.
Αφήνουμε το ζυμάρι λίγο να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30-45'. Έπειτα αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια στο επιθυμητό σχήμα. Ενδεικτικά σας παραθέτω φωτό από μερικά εποχικά σχήματα που έχω κάνει εγώ με διακόσμηση από γλάσο ζάχαρης.

χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Τυλιγμένα σε ατομική συσκευασία 

πασχαλινά μπισκότα


Μια πολύ ωραία ιδέα που έχω εφαρμόσει αρκετές φορές στο παρελθόν, είναι να μοιράσετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη και στο ένα να ρίξετε λίγο κακάο. Ζυμώστε το τόσο ώστε να απορροφηθεί από τη ζύμη και να είναι φανερή η χρωματική διαφορά μεταξύ των 2 ζυμαριών. Κατόπιν κάντε μπαστουνάκια και από τα 2 χρώματα και πλέξτε τα.  Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Αν έχετε περισσότερο χρόνο και υπομονή μπορείτε σε στρώσεις να το κάνετε ριγέ ή καρώ και κόβοντας τα με το μαχαίρι πλέον να κάνετε τετράγωνα ή μακρόστενα πολύχρωμα μπισκότα, όπως αυτά που ζηλεύετε στις βιτρίνες των ακριβώς φούρνων.
Αν επιχειρήσετε να χρωματίσετε το ζυμάρι με χρώμα ζαχαροπλαστικής, πιθανόν να μην έχει  το αποτέλεσμα που έχει στις κρέμες, όπως σαντιγί, γλάσο κλπ.



















μπισκοτάκια φραουλίτσα. Αυτά είναι μόνο χρωματιστά με την κλασσική γεύση βανίλιας, αλλά αν τα θέλετε πιο φραουλένια μπορείτε αντί για βανίλια να βάλετε εσάνς φράουλας.






Μπορείτε να παραγγείλετε όποιο σχέδιο μπισκότο θέλετε από αυτά που έχω δημοσιεύσει, προς 0,60 Ευρώ το τεμ, με τη συσκευασία, σε ζελατίνα και κορδελίτσα ( το χρώμα μπορείτε να το επιλέξετε) + έξοδα αποστολής (εξαρτάται από το βάρος του πακέτου)
Μίνιμουμ ποσότητα παραγγελίας 50 τεμ και πληρωμή με αντικαταβολή.
Υποβολή παραγγελίας τουλάχιστον 10 ημέρες πριν. 


Εύκολα τσουρέκια

  Μετά από πολλά χρόνια επιχείρησα ξανά φέτος να κάνω τσουρέκια και βρήκα ακριβώς την τέλεια συνταγή για τα πασχαλινά τσουρέκια.

Υλικά 
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (εγώ πήρα έτοιμο μείγμα από το φούρνο).
200 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος
250 γρ ζάχαρη
100 γρ μαγιά νωπή **
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
1 ποτήρι γάλα
1 κουτ. γλ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη
2 κουτ. γλ. μαχλέπι τριμμένο
1 κουτ. γλ. κακουλέ
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
1 βανίλια
1 αυγό για άλειμμα των τσουρεκιών
λίγο αμύγδαλο φιλέ για γαρνιτούρα

** σε περίπτωση που έχετε ήδη ξερή μαγιά (φακελάκι) υπολογίστε ότι κάθε σακουλάκι 8-9 γρ, αντιστοιχεί σε 30 γρ νωπή μαγιά. Υπολογίστε πόση θα χρειαστείτε ανάλογα με τις δόσεις που θα κάνετε.

Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε το προζύμι. Σ' ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά με 1 ποτήρι χλιαρό νερό και 150 γρ αλεύρι κοσκινισμένο. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε ένα παχύ χυλό. Τον αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Κατόπιν βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή στη λεκανίτσα που θα ζυμώσουμε τα τσουρέκια τα υπόλοιπα υλικά με την εξής σειρά: τα 100 γρ φρέσκου βουτύρου, τη ζάχαρη, τ' αυγά, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι,το κακουλέ, το αλάτι και τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 5-6΄ περίπου, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά.
Προσθέτουμε το προζύμι και σιγά σιγά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε και το υπόλοιπο φρέσκο βούτυρο. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα ξεκολλάει από το τοιχώματα της λεκάνης.
Σκεπάζουμε το ζυμάρι πρώτα με ποτηρόπανο και την αφήνουμε σ' ένα ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μια ώρα περίπου. Έπειτα την βγάζουμε και την ξαναζυμώνουμε για 2-3΄και την αφήνουμε ξανά να φουσκώσει για άλλα 30΄. Τέλος βγάζουμε τη ζύμη την κόβουμε σε μικρές μπαλίτσες ίσου μεγέθους όσο μπορούμε. Με αυτή τη δόση (1 κιλό αλεύρι) εγώ έβγαλα 4 μέτρια τσουρέκια, αλλιώς βγαίνουν 3 μεγάλα.
Κάθε μπαλίτσα την πλάθουμε σιγά σιγά σε κορδόνι, 3 για κάθε τσουρέκι.
Αφού πλέξουμε τα τσουρέκια τα βάζουμε στο ταψάκι όπου πρώτα έχουμε απλώσει βουτυρωμένη λαδόκολλα. Κατόπιν αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό διαλυμένο με νερό ή γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και φιλέ αμυγδάλου αν θέλουμε.
Ψήνουμε για 25-30'  περίπου ανάλογα το φούρνο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170οC, μέχρι που να φουσκώσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Όταν ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τ' αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί. Αφού  κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα συντηρούμε : εκτός ψυγείου για 3-4 μέρες, εντός ψυγείου για 1 εβδομάδα και κάτι, ενώ στην κατάψυξη ως και 6μηνο.

Τα δικά μου πέτυχαν απόλυτα, αν και το σχήμα σε μερικά στην πορεία πήρε διαφορετική κλήση. Δεν πειράζει ..... έτσι για να φαίνεται ότι είναι σπιτικά!!!







Τσουρέκια 2015, τέλεια, ακόμη πιο πετυχημένα από τα παλιότερα. 

Καλή επιτυχία.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Αλμυρά μπισκοτάκια με τυριά

Υλικά 

300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ βούτυρο ( εγώ βάζω 100 γρ μαργαρίνη + 50 γρ βούτυρο αγελάδας)
1 αυγό
1 φλ. τσαγ. γάλα
1 κουτ. γλ. γεμάτο μπέϊκιν πάουντερ
λίγο αλάτι
100 γρ τριμμένη παρμεζάνα (στο πολύ ψηλό)
ρίγανη και γλυκιά πάπρικα για γαρνιτούρα από πάνω (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Μαλακώνουμε ελαφρώς το βούτυρο, είτε αφήνοντας το λίγο νωρίτερα έξω από το ψυγείο είτε βάζοντας το για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων στο χαμηλότερο για κανά λεπτό. Στο μεταξύ σ' ένα    μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, με λίγο αλάτι και το μπέϊκιν πάουντερ.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ πρώτα το βούτυρο, συνεχίζουμε με το αυγό και το γάλα. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Όταν είναι έτοιμα βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το τυρί. Συνεχίζουμε το ανακάτωμα με το χέρι.
 Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια, οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι (καλά είναι να το προσθέσετε πριν ρίξετε το τυρί).

Όταν όλα τα υλικά ενωθούν είναι έτοιμη η ζύμη. Τη βάζουμε για καμιά ωρίτσα στο ψυγείο να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με μεμβράνη.
Με παγωμένη τη ζύμη πλάθουμε τα μπισκοτάκια στο επιθυμητό σχήμα και τοποθετούμε στο ταψί, αφού πρώτα έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Μπορείτε να τα αλείψετε με αυγό για γυαλίσουν πριν τα βάλετε στο φούρνο, εγώ δεν το έκανα στη δόση της φωτό και έγιναν εξίσου ωραία. Τα έβρεξα πολύ λίγο με νερό και τα βούτηξα στο σουσάμι. Έριξα και λίγη πάπρικα και το αποτέλεσμα....... απλά τέλειο.

Καλή επιτυχία !





TIP : αυτά τα μπισκοτάκια είναι η τέλεια παρέα για τη μπύρα ή οποιοδήποτε άλλο ποτό σας αρέσει, συνοδευόμενο από κάποια αλοιφή ή τυρί κρέμα ή άλλο ντιπ.  Εμείς πάντως είχαμε σπιτικό τυροκαυτερό και τα τσακίσαμε σε χρόνο d.t..