Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Σοκολατένιο κέϊκ

Το απόλυτο σοκολατένιο κέϊκ που θα λατρέψετε ..... γιαμ .... γιαμ....

Υλικά
2 κούπες αλεύρι (φαρίνα ή προσθέτουμε 1 μπέϊκιν)
2 κούπες ζάχαρη
1/8 κουτ. γλ. σόδα
1 κούπα κακάο
1/4 κουτ γλ. αλάτι
5 αυγά
1/2 κούπα γάλα
1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
2 βανίλιες
1/3 κούπας βραστό νερό
100 γρ κουβερτούρα (τριμμένη και αλευρωμένη)


Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τη ζάχαρη και το βούτυρο (εγώ έβαλα μισή ποσότητα μαργαρίνη σοφτ και μισή ποσότητα βούτυρο αγελάδας). Αφού χτυπηθούν καλά προσθέτουμε τα αυγά, ενώ λίγο πριν έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν, τις βανίλιες, το αλάτι και το κακάο. Στο μείγμα τώρα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με ότι έχουμε προσθέσει σε αυτό. Αν δούμε ότι σφίγγει πολύ και ζορίζεται το μίξερ, προσθέτουμε σιγά σιγά και το γάλα. Τέλος προσθέτουμε το βραστό νερό και σταματάμε το χτύπημα.
Βγάζουμε τον κάδο και προσθέτουμε την αλευρωμένη κουβερτούρα, ανακατώνοντας μ' ένα κουτάλι.
Ψήνουμε σε βουτυρωμένη - αλευρωμένη μεγάλη φόρμα, για 45-50΄ στους 175-180οC.
Εγώ το ξέχασα λίγο και μου έγινε πιο τραγανό γύρω γύρω αλλά και έτσι με το γλάσο σοκολάτας που έριξα από επάνω έγινε κόλαση !!!!!
Δείτε τη φωτό και απολαύστε.

 
η βασιλόπιτα αυτή είναι με την ίδια συνταγή


γλειφιτζούρια από κέικ σοκολάτας (συνταγή όπως παραπάνω), ενωμένα με μερέντα, ελάχιστο γάλα και διακοσμημένα με γλάσο ζάχαρης και χρωματιστή τρούφα.
 
 

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Εύκολη τούρτα σοκολάτα με πτι μπερ

Υλικά για την κρέμα

1 lit γάλα
7-8 κουταλιές άνθος αραβοσίτου (δεν φτάνει ένα σακουλάκι, εγώ παίρνω κουτί και βάζω όσο θέλω)
1- 1/2 κουταλιά γεμάτη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 γεμάτη κουταλιά κακάο
100 γρ κουβερτούρα (σε κομματάκια)

   Αντί για παντεσπάνι θα χρειαστείτε μπισκότα τύπου Πτι Μπερ. Για την παραπάνω ποσότητα κρέμας θα χρειαστείτε 1- 1 1/2 πακέτο μπισκότα, βουτηγμένα στα γρήγορα σε γάλα.
Παρακάτω ακολουθούν φωτό με την τοποθέτηση των μπισκότων.

Εκτέλεση 
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί, αφού πρώτα έχουμε κρατήσει λίγο κρύο, μέσα στο οποίο διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου, το αλεύρι και το κακάο. Όταν το γάλα ζεσταθεί καλά (θα το καταλάβετε από τους υδρατμούς που θα εξατμίζονται) το αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το σοκολατένιο χυλό που έχει δημιουργηθεί από τη μίξη όλων των παραπάνω. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε ανακατεύοντας σιγά σιγά ως ότου πήξει.  'Οταν σβήσουμε την κρέμα και ενώ είναι ακόμη ζεστή ρίχνουμε την κουβερτούρα τεμαχισμένη και συνεχίζουμε ν' ανακατώνουμε μέχρι να λιώσει. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
Σ' ένα τάπερ ξεκινάμε στρώνουμε τα μπισκότα και γεμίζουμε τα κενά με μικρά τρίμματα, (τα οποία δεν χρειάζεται να έχουμε βρέξει).
Το τάπερ που έχω στη φωτό παρακάτω είναι χωρητικότητας 3 lit και έχω κάνει 3 στρώσεις.

Καλή επιτυχία !!!


    Θα μπορούσατε να κάνετε το ίδιο, αφήνοντας την κρέμα λευκή με άρωμα βανίλιας. Ίσως και λίγη λευκή σοκολάτα να ενίσχυε το άρωμα. Επειδή όμως η λευκή σοκολάτα είναι πιο λιπαρή βάλτε μικρότερη ποσότητα. Ενώ από πάνω θα ταίριαζε τέλεια τρίμμα ινδικής καρύδας με φιλετάκι αμύγδαλο.

Καλτσόνε

Υλικά για τη ζύμη

  για περίπου 12 μέτρια καλτσόνε (αν και το μέγεθος του καλτσόνε καθορίζει την ποσότητα)
  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • λίγη ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • νερό όσο πάρει μέχρι που να έχουμε ένα λείο ζυμαράκι
Γέμιση

Η αγαπημένη μου είναι αυτή με γαλοπούλα & κασέρι, λίγη φέτα και 2-3 σταγόνες κέτσαπ σε κάθε καλτσόνε με λίγο βασιλικό, ή ρίγανη ότι άλλο σας αρέσει, ίσα για άρωμα.


Εκτέλεση

αυτή η συνταγή είναι η αγαπημένη μου.  Η ζύμη είναι αυτή που χρησιμοποιώ για να κάνω το απλό άσπρο ψωμί.
Σε μια λεκανίτσα ανακατώνουμε το αλεύρι με το αλάτι και σε μια λακουβίτσα βάζουμε το λάδι, 2κουτ. της σούπας περίπου. Σε μια κούπα με χλιαρό νερό διαλύουμε τη ζάχαρη με τη μαγιά και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Το πιθανότερο είναι να χρειαστείτε λίγο ακόμη χλιαρό νερό. Προσθέστε το σιγά σιγά για να μη ξεφύγετε.
Αφού γίνει ένα ωραίο ζυμαράκι το κάνουμε μπαλίτσα και το αφήνουμε στη λεκάνη σκεπασμένο με μια πετσέτα, να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί για 1 ώρα περίπου.
Όταν είναι έτοιμο κόβουμε μικρά μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε μικρά φυλαράκια με το χέρι μας ή ακόμη καλύτερα με τον πλάστη. Τα γεμίζουμε με ότι μας αρέσει, τα παραπάνω είναι η δική μου πρόταση. Το καλτσόνε ούτως ή άλλως είναι μια γεμιστή πίτσα, οπότε μόνο η φαντασία σας, σας περιορίζει.
Τα κλείνουμε στην άκρη με προσοχή και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί στους 180οC.  Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του καλτσόνε. Είναι έτοιμα όταν ριδίσουν.