Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Κρέπες

Υλικά

  • 1 - 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 1/2 - 2 φλυτζάνια γάλα
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλ. αλάτι
  • 1     "     "   μπέϊκιν


Εκτέλεση


Προσθέτουμε όλα τα υλικά σ' ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο λείο χυλό.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι καλά και το βουτυρώνουμε μ' ένα χαρτί, για να μείνει μόνο όσο λίπος χρειάζεται. Μετά με μια βαθιά κουτάλα ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι και το γυρνάμε στον αέρα ώσπου ν' απλωθεί καλά σε όλη την επιφάνεια. Σύντομα θ' αρχίσει να ροδίζει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Τότε θα είναι έτοιμη για να τη γυρίσετε για λίγο και από την άλλη πλευρά.
Αυτή η δόση θα σας δώσει περίπου 10 -11 κρέπες σε 28άρι τηγάνι.


-> Τώρα μπορείτε να τις γεμίσετε με σοκολάτα μπανάνα και μπισκότο, είναι το αγαπημένο  μου, ή μέλι, μαρμελάδα, ζαμπόν - κασέρι και ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας. Το μόνο που σας περιορίζει είναι η φαντασία σας και η ποικιλία υλικών στο ψυγείο σας.

Πατσαβουρόπιτα γλυκιά

Υλικά

500-600 γρ φύλλο κρούστας (ανάλογα το ταψί)
4 αυγά
1 γιαούρτι (κατά προτίμηση στραγγιστό)
1 κεσεδάκι σπορέλαιο
1 κεσεδάκι ζάχαρη
1 μπέϊκιν
2 βανίλιες

Εκτέλεση

Σουρώνουμε τα φύλλα τυχαία το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνουμε με την κρέμα που έχουμε κάνει με όλα τα παραπάνω υλικά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C  για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Σιρόπι
2 1/2 νεροπότηρα νερό   &
2 1/2          "          ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
3 γαριφαλλάκια
1 μικρή φετούλα λεμόνι
(όλα τα παραπάνω να βράσουν μαζί)


Σοκολατάκια μπανάνας

Υλικά

ώριμες μπανάνες
κουβερτούρα
λίγη μαργαρίνη

Για τη διακόσμηση
τρίμα μπισκότου  ή
χρωματιστή τρούφα  ή
ξηροί καρποί  ή
ινδοκάρυδο




Εκτέλεση

Αυτά τα σοκολατάκια είναι εύκολα, πεντανόστιμα και πανεύκολα. Εμένα μου ήρθε η ιδέα όταν ένα τσαμπί μπανάνες είχε ωριμάσει πολύ και τα παιδιά δεν τις θέλανε πλέον.
Επειδή όμως εγώ τρελαίνομαι για μαύρη σοκολάτα και μπανάνες και ακόμη περισσότερο όταν αυτά τα 2 συνηπάρχουν, δοκίμασα να τα ενώσω  με ένα διαφορετικό τρόπο.

- καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε 5 περίπου ίσα κομμάτια και τις βουτάμε μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα (αφού πρώτα έχουμε προσθέσει λίγη μαργαρίνη) ως ότου καλυφθούνε καλά.
Απλώνουμε τα κομμάτια με προσοχή, σε απόσταση το ένα από το άλλο για να κρυώσουν και να παγώσει η σοκολάτα. Λίγο πριν κρυώσουν τελείως, πασπαλίζουμε με τη διακόσμηση της αρεσκείας μας, όπως αναφέρω παραπάνω.  Εγώ τα έχω δοκιμάσει όλα.
Για επιπλέον επίσημη εμφάνιση μπορείτε να τα προσφέρετε σε χρωματιστά καραμελόχαρτα, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε για τα τρουφάκια.

Χάρτινα παπουτσάκια στολίδια


  Αυτά τα παπουτσάκια τα είδα πριν από λίγο καιρό σε φωτό στο διαδίκτιο και μου άρεσαν πολύ.  Τα πρότειναν και ως μπομπονιέρες, (αν και θέλει πολύ καλό χαρτόνι χρωματιστό).
Εγώ με τη βοήθεια της κόρης μου έκανα μερικά για να παίζει με τις κούκλες της.
Δοκιμάστε το κι εσείς θα το λετρέψετε. Εχω βρει το πατρόν και για την αγορίστικη έκδοση, αν και είναι λίγο πιο δύσκολο.
Κοριτσίστικα παπουτσάκια

Η αγορίστικη έκδοση


Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κρέμα σοκολάτα

Υλικά

  • 3 1/4 κούπα τσαγιού γάλα
  • 6 κουτ. σουπ. γεμάτες ζάχαρη
  • 6    "         "          "       άνθος αραβοσίτου
  • 1 1/2 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
  • 100 γρ κουβερτούρα (σε κομματάκια)





Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το περισσότερο γάλα ενώ έχουμε κρατήσει σε μια κούπα, περίπου μισή, κρύο γάλα για να διαλύσουμε σ' αυτό το άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη και το κακάο. Επειδή το γάλα στην κούπα είναι κρύο, θα σας δυσκολέψει το κακάο, αλλά αν επιμείνετε και ανακατώσετε επίμονα στο τέλος θα διαλυθεί και αυτό.
Αφού το γάλα στην κατσαρόλα ζεσταθεί, το τραβάμε για λίγο από τη φωτιά και προσθέτουμε σε αυτό το μείγμα της κούπας. Αμέσως επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατώνουμε συνεχόμενα σιγά σιγά έως ότου πήξει. Προς το τέλος προσθέτουμε και την κουβερτούρα και την αφήνουμε να λιώσει στο καυτό μείγμα.
Αφού την τελειώσουμε και τη βγάλουμε από τη φωτιά, συνεχίζουμε ν' ανακατώνουμε για να χάσει λίγη από τη θερμοκρασία της.  Τέλος σερβίρουμε σε μπολάκια ή ποτηράκια της αρεσκείας μας.

TIP : πριν βάλουμε την κρέμα στα μπολάκια, μπορούμε στη βάση τους να βάλουμε σαβαγιάρ, ή να τρίψουμε κράκερς (τα μεγάλα τετράγωνα με ουδέτερη γεύση), θα τραβήξουν υγρασία από την κρέμα και θα γίνουν πολύ νόστιμα. Ενώ από πάνω μπορούμε να βάλουμε σαντιγί, ξηρούς καρπούς, ή χρωματιστό τρίμμα σοκολάτας. Ότι έχετε πρόχειρο στο ψυγείο.


Κρέμα σοκολάτας, λίγο πριν προσθέσω την κουβερτούρα

Αλμυρά κρουασανάκια

Υλικά για τη ζύμη

  • 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
  • 1/2  "               "       σπορέλαιο
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλ. κοφτό ζάχαρη
  • 1     "     "       "      αλάτι
  • 500 γρ αλεύρι περίπου
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (ή αλλιώς 25γρ νοπή).

Εκτέλεση
  Ζεστένουμε λίγο το γάλα για διαλύσουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα και βάζουμε το λάδι και το αλάτι.  Χτυπάμε λίγο τ' αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με τη μαγιά που έχουμε διαλύσει στο γάλα.
ΠΡΟΣΟΧΗ !!! προσπαθούμε να έχουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου για να επιταχυνθεί το φούσκωμα της ζύμης.

  Αφού φουσκώσει το ζυμαράκι μας (μετά από 1 ώρα ξεκούραση περίπου) το χωρίζουμε σε στρόγγυλα κομμάτια, που στη συνέχεια τα ανοίγουμε σε χοντρούλικα φυλλαράκια, που θα χωρίσουμε σε 8 τρίγωνα. Σε κάθε ένα από αυτά θα βάλουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας, με τυριά ή και αλλαντικά, αν και θα γινότανε το ίδιο νόστιμα και με μια γλυκιά γέμιση. Αφήστε την όρεξη σας να σας οδηγήσει....

  Τέλος τα τυλίγουμε σε σχήμα κρουασάν και τα ψήνουμε σε λαδόκολλα.
  Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος των κρουασάν. Είναι έτοιμα όταν αρχίζουν να ροδίζουν.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Σαλάμι ή Μωσαϊκό ή Κορμός σοκολάτας


Αυτό το πανεύκολο γλυκάκι θα σας ενθουσιάσει !!!!


Υλικά
1 πακέτο πτι μπέρ
250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κούπα κακάο
2 1/2 κούπες ζάχαρη άχνη
1/3 κούπας κονιάκ ή λικέρ (προαιρετικά)
1 κούπα τριμμένα καρύδια (προεραιτικά)
λίγο γάλα για να βουτήξουμμε τα μπισκότα

κουβερτούρα για επάνω αν το θέλετε ακόμη πιο σοκολατένιο.




Εκτέλεση
Σ' ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το γάλα και ξεκινάμε να βουτάμε τα μπισκότα. Τα βουτάμε και αμέσως τα σπάμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά που ήδη βρίσκονται στο μπωλ. Το βούτυρο καλά είναι να το έχουμε βγάλει αρκετή ώρα πριν για να είναι λίγο μαλακό και πιο εύπλαστο, ενώ την άχνη με το κακάο τα έχουμε κοσκινίσει μαζί για να μην έχουμε σβολάκια.
Ενώνουμε λοιπόν όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε όλα καλά για να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα σοκολάτας.
Όταν είναι έτοιμο το αδειάζουμε σε μια διάφανη μεμβράνη και το τυλίγουμε σε κυλινδρικό σχήμα. Σ'αυτή τη φάση μπορούμε να πασπαλίσουμε γύρω γύρω τρούφα ή ινδοκάρυδο ή να το αφήσουμε να παγώσει και να περιχύσουμε αργότερα γλάσο σοκολάτας.

Απλά υπέροχο,  Καλή επιτυχία :)

Εύκολο σπιτικό ψωμί

  Δεν υπάρχει τίποτε πιο ωραίο από ένα κομμάτι φρέσκο ψωμί με το μεσημεριανό ή άλλο γεύμα, από αυτό που έχουμε κάνει μόνοι μας.

Για να το πετύχετε θα χρειαστείτε, για τη ζύμη:

  • 500 -600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • αλάτι
  • 1κουτ. σούπας ζάχαρη
  • νερό όσο πάρει (προκειμένου να ενωθούν όλα τα υλικά και να μας δώσουν ένα ωραίο ελαστικό ζυμάρι). 
  •   Αφήστε το σακουλάκι με το αλεύρι δίπλα σας ζυμώνοντας μήπως και σας ξεφύγει το νερό και χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι.



Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε μια γουβίτσα όπου βάζουμε το λάδι. Σε μια κούπα ανακατώνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό για να διαλυθούν.  Οι οδηγίες χρήσης της μαγιάς λένε πως δεν χρειάζεται να διαλυθεί σε υγρό, αλλά εγώ το βρίσκω πιο σίγουρο και επιτυχές. Αφού ανακατωθούν τα παραπάνω τα προσθέτουμε στη γουβίτσα και ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτοντα σιγά σιγά χλιαρό νερό. Δεν βάζουμε κρύο γιατί δεν θέλουμε η ζύμη μας να χάσει θερμοκρασία, αλλά ούτε και ζεστό γιατί θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει.  Οταν ενωθούν όλα τα υλικά και το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα (ποτηρόπανο) και το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1ώρα.  Μετά το ξαναζυμώνουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε τυχόν σπόρους, ή τυρί ή βότανα της αρεσκείας μας.
Τελευταία φορά δοκίμασα και πρόσθεσα τυρί με κομματάκια ντομάτας και ρίγανη. Αν και τα υγρά της ντομάτας με δυσκόλεψαν λίγο στο τελευταίο ζύμωμα, στο να δώσω σχήμα, φούσκωσαν κι άλλο στο ψήσιμο και ήταν τόσο νόστιμο που το σχήμα δεν φάνηκε να το πρόσεξε κανείς.  Παρέλειψα να πω, πως το παραπάνω ψωμί το χώρισα σε μικρές μπαλίτσες και τις έψησα σε ταψί για ατομικά κεκάκια, απλά τέλειο...........  καλή επιτυχία.


Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Παραδοσιακή Ναουσαίϊκη πίτα

Παραδοσιακή Ναουσαίϊκη πίτα

Για τη ζύμη (για ένα μεγάλο ταψί, μπορεί να είναι και αυτό της ηλ. κουζίνας σας)

1 κιλό αλεύρι περίπου
1 κουτ. σούπας ξύδι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει, ως ότου να γίνει ένα ωραίο απαλό ζυμάρι που όμως να μην κολάει στα χέρια.



Κλασσική πρασόπιτα
Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα, βάζουμε το αλεύρι (κρατάμε περίπου 1 κούπα για το τέλος αν χρειαστεί) και ανοίγουμε στη μέση μια γουβίτσα. Εκεί προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι.
Μετά προσθέτουμε το αλάτι και ξεκινάμε να προσθέτουμε το νερό.
Όταν όλα τα υλικά ενωθούν και φτάσουμε να έχουμε ένα ωραίο ζυμάρι που δεν κολλά στα χέρια, αρκετά ελαστικό και απαλό, ζυμώνουμε λίγο ακόμη και τέλος χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη. Θ' αφήσουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου ένα τέταρτο, ενώ στο μεταξύ σε ένα μεγάλο μπρίκι λιώνουμε μαργαρίνη με βούτυρο αγελάδος, (2-1 περίπου). Ακριβές βάρος δεν έχω υπολογίσει ποτέ για το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, με το μάτι, αν δεν φτάσει αυτό που θα κάνετε, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο αργότερα.

Αφήνουμε το βούτυρο στην άκρη και πιάνουμε την πρώτη μπαλίτσα του ζυμαριού. Την πλάθουμε σε μπαστούνι και την χωρίζουμε σε μικρότερα κομμάτια περίπου 10-12. Κάθε ένα από αυτά το ανοίγουμε σιγά σιγά σε μικρά φύλλα με τον πλάστη (στη Νάουσα  τον λέμε κλώστρη) ρίχνοντας πρώτα λίγο νισεστέ στο πλαστήρι μας. Έτσι δεν κολλάει το φύλλο και ανοίγει ευκολότερα.  'Οταν τελειώσουμε με τα μικρά φύλλα, (αφήνουμε το μεγαλύτερο για το τέλος), αρχίζουμε να τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο , αλοίφοντας ανάμεσα τους το λιωμένο βούτυρο. Το τελευταίο και μεγαλύτερο στο τέλος δεν το βουτυρώνουμε από πάνω, απλά το βοηθάμε να αγκαλιάσει γύρω γύρω όλα τα υπόλοιπα από κάτω. Πασπαλίζουμε πάλι με νισεστέ, το βάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2η φορά. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και με τη δεύτερη μπαλίτσα. Ενώ και τα 2 φύλλα ξεκουράζονται στο ψυγείο, ετοιμάζουμε τη γέμιση (στη Νάουσα τη λέμε σύβραση) της αρεσκείας μας.

Τελικό στάδιο, ανοίγουμε πλέον ένα μεγάλο φύλλο και το βάζουμε στο κάτω μέρος του βουτυρωμένου ταψιού προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε με το 2ο φύλλο. Και τα 2 φύλλα τα ανοίγουμε λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιου.  Το μεν κάτω για να κάνουμε τον κόρθαρο ενώ με το πάνω θα κάνουμε σούρες εδώ κι εκεί. Τέλος ραντίζουμε το πάνω φύλλο με βούτυρο πάλι(καλά να πάει παντού) και ψήνουμε.  Μπορούμε να τη χαράξουμε αν θέλουμε, αν όχι πρέπει να έχουμε το νου μας γιατί θα φουσκώσει και θα ξεκολήσει το πάνω φύλλο από την υπόλοιπη πίτα. Σ' αυτή την περίπτωση απλά τρυπήστε την μ' ενα πηρούνι ή μαχαίρι ώς ότου κάτσει κάτω.

Μετά από 3/4 ψήσιμο στους 180οC και όταν ροδίσει θα είστε έτοιμοι να απολαύσετε μια υπέροχη πίτα ή όπως αλλιώς την αποκαλεί η οικογένεια μου, σπιτική μπουγάτσα.....

Καλή επιτυχία.