Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Εύκολο σπιτικό ψωμί

  Δεν υπάρχει τίποτε πιο ωραίο από ένα κομμάτι φρέσκο ψωμί με το μεσημεριανό ή άλλο γεύμα, από αυτό που έχουμε κάνει μόνοι μας.

Για να το πετύχετε θα χρειαστείτε, για τη ζύμη:

  • 500 -600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • αλάτι
  • 1κουτ. σούπας ζάχαρη
  • νερό όσο πάρει (προκειμένου να ενωθούν όλα τα υλικά και να μας δώσουν ένα ωραίο ελαστικό ζυμάρι). 
  •   Αφήστε το σακουλάκι με το αλεύρι δίπλα σας ζυμώνοντας μήπως και σας ξεφύγει το νερό και χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι.



Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε μια γουβίτσα όπου βάζουμε το λάδι. Σε μια κούπα ανακατώνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό για να διαλυθούν.  Οι οδηγίες χρήσης της μαγιάς λένε πως δεν χρειάζεται να διαλυθεί σε υγρό, αλλά εγώ το βρίσκω πιο σίγουρο και επιτυχές. Αφού ανακατωθούν τα παραπάνω τα προσθέτουμε στη γουβίτσα και ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτοντα σιγά σιγά χλιαρό νερό. Δεν βάζουμε κρύο γιατί δεν θέλουμε η ζύμη μας να χάσει θερμοκρασία, αλλά ούτε και ζεστό γιατί θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει.  Οταν ενωθούν όλα τα υλικά και το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα (ποτηρόπανο) και το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1ώρα.  Μετά το ξαναζυμώνουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε τυχόν σπόρους, ή τυρί ή βότανα της αρεσκείας μας.
Τελευταία φορά δοκίμασα και πρόσθεσα τυρί με κομματάκια ντομάτας και ρίγανη. Αν και τα υγρά της ντομάτας με δυσκόλεψαν λίγο στο τελευταίο ζύμωμα, στο να δώσω σχήμα, φούσκωσαν κι άλλο στο ψήσιμο και ήταν τόσο νόστιμο που το σχήμα δεν φάνηκε να το πρόσεξε κανείς.  Παρέλειψα να πω, πως το παραπάνω ψωμί το χώρισα σε μικρές μπαλίτσες και τις έψησα σε ταψί για ατομικά κεκάκια, απλά τέλειο...........  καλή επιτυχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου