Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Παραδοσιακή Ναουσαίϊκη πίτα

Παραδοσιακή Ναουσαίϊκη πίτα

Για τη ζύμη (για ένα μεγάλο ταψί, μπορεί να είναι και αυτό της ηλ. κουζίνας σας)

1 κιλό αλεύρι περίπου
1 κουτ. σούπας ξύδι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει, ως ότου να γίνει ένα ωραίο απαλό ζυμάρι που όμως να μην κολάει στα χέρια.



Κλασσική πρασόπιτα
Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα, βάζουμε το αλεύρι (κρατάμε περίπου 1 κούπα για το τέλος αν χρειαστεί) και ανοίγουμε στη μέση μια γουβίτσα. Εκεί προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι.
Μετά προσθέτουμε το αλάτι και ξεκινάμε να προσθέτουμε το νερό.
Όταν όλα τα υλικά ενωθούν και φτάσουμε να έχουμε ένα ωραίο ζυμάρι που δεν κολλά στα χέρια, αρκετά ελαστικό και απαλό, ζυμώνουμε λίγο ακόμη και τέλος χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη. Θ' αφήσουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου ένα τέταρτο, ενώ στο μεταξύ σε ένα μεγάλο μπρίκι λιώνουμε μαργαρίνη με βούτυρο αγελάδος, (2-1 περίπου). Ακριβές βάρος δεν έχω υπολογίσει ποτέ για το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, με το μάτι, αν δεν φτάσει αυτό που θα κάνετε, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο αργότερα.

Αφήνουμε το βούτυρο στην άκρη και πιάνουμε την πρώτη μπαλίτσα του ζυμαριού. Την πλάθουμε σε μπαστούνι και την χωρίζουμε σε μικρότερα κομμάτια περίπου 10-12. Κάθε ένα από αυτά το ανοίγουμε σιγά σιγά σε μικρά φύλλα με τον πλάστη (στη Νάουσα  τον λέμε κλώστρη) ρίχνοντας πρώτα λίγο νισεστέ στο πλαστήρι μας. Έτσι δεν κολλάει το φύλλο και ανοίγει ευκολότερα.  'Οταν τελειώσουμε με τα μικρά φύλλα, (αφήνουμε το μεγαλύτερο για το τέλος), αρχίζουμε να τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο , αλοίφοντας ανάμεσα τους το λιωμένο βούτυρο. Το τελευταίο και μεγαλύτερο στο τέλος δεν το βουτυρώνουμε από πάνω, απλά το βοηθάμε να αγκαλιάσει γύρω γύρω όλα τα υπόλοιπα από κάτω. Πασπαλίζουμε πάλι με νισεστέ, το βάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2η φορά. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και με τη δεύτερη μπαλίτσα. Ενώ και τα 2 φύλλα ξεκουράζονται στο ψυγείο, ετοιμάζουμε τη γέμιση (στη Νάουσα τη λέμε σύβραση) της αρεσκείας μας.

Τελικό στάδιο, ανοίγουμε πλέον ένα μεγάλο φύλλο και το βάζουμε στο κάτω μέρος του βουτυρωμένου ταψιού προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε με το 2ο φύλλο. Και τα 2 φύλλα τα ανοίγουμε λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιου.  Το μεν κάτω για να κάνουμε τον κόρθαρο ενώ με το πάνω θα κάνουμε σούρες εδώ κι εκεί. Τέλος ραντίζουμε το πάνω φύλλο με βούτυρο πάλι(καλά να πάει παντού) και ψήνουμε.  Μπορούμε να τη χαράξουμε αν θέλουμε, αν όχι πρέπει να έχουμε το νου μας γιατί θα φουσκώσει και θα ξεκολήσει το πάνω φύλλο από την υπόλοιπη πίτα. Σ' αυτή την περίπτωση απλά τρυπήστε την μ' ενα πηρούνι ή μαχαίρι ώς ότου κάτσει κάτω.

Μετά από 3/4 ψήσιμο στους 180οC και όταν ροδίσει θα είστε έτοιμοι να απολαύσετε μια υπέροχη πίτα ή όπως αλλιώς την αποκαλεί η οικογένεια μου, σπιτική μπουγάτσα.....

Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου